Catering biznesowy, weselny, czy też na imprezę urodzinową zapewnia mnóstwo korzyści. Możesz oszczędzić mnóstwo czasu i nerwów, a jednocześnie zyskujesz dostęp do pysznych dań, przygotowanych zgodnie z podanymi wcześniej instrukcjami. Zanim jednak do tego dojdzie, musisz wybrać odpowiednią firmę i zyskać pewność, że podoła ona zadaniu. W podjęciu decyzji pomoże tak zwana degustacja cateringowa, którą oferuje coraz więcej podmiotów działających w tej branży.
Co to jest degustacja cateringowa? Na czym polega?
Jak sama nazwa wskazuje, to specjalnie zorganizowane spotkanie, na którym klienci próbują dań przyrządzonych przez kucharzy współpracujących z firmą cateringową. Mogą być to próbki mięs, warzyw, deserów lub całe zestawy – wskazane wcześniej bądź wybrane przez specjalistów w celu przedstawienia umiejętności oraz dostępnej oferty.
Degustacja cateringowa pozwala Ci ocenić, czy przygotowane posiłki na pewno spełniają Twoje oczekiwania. Nie musisz więc za nich płacić „w ciemno”. To ważne szczególnie wówczas, gdy chcesz, aby zaproszeni goście mogli zjeść to, co lubią, przyrządzone i podane we właściwy sposób.
Dokładny przebieg degustacji możesz omówić z firmą cateringową. Mowa tu chociażby o wyborze dań – ich liczby i rodzaju. To samo tyczy się zresztą wszelkich przekąsek oraz innych dodatków.
Kiedy warto skorzystać z degustacji cateringowej?
Usługi tego typu mogą okazać się bardzo pomocne wówczas, gdy do końca nie wiesz, czego chcesz albo gdy zależy Ci na tym, by w jakiś sposób przetestować zatrudnianych fachowców. Degustacja cateringowa będzie szczególnie ważna w konkretnych sytuacjach. A mówiąc dokładniej, wydarzeniach, na których szczególnie Ci zależy. O czym dokładnie mowa?
- Rosnącą popularnością cieszy się degustacja dań weselnych. Nie da się ukryć, że niesmaczne jedzenie może zaważyć o ocenie całej zabawy, dlatego państwo młodzi, chcąc uniknąć wpadki, wolą upewnić się, że dokonują dobrego wyboru. Co ważne, w ten sposób przetestować można nie tylko dania ciepłe, ale też przekąski i tort – firmy zazwyczaj dostarczają kilka próbek, by klienci mogli wskazać najlepszy smak.
- Degustacja cateringowa to dobry wybór przed ważnymi wydarzeniami biznesowymi – konferencjami, targami, spotkaniami. Zawsze wtedy, gdy przyjmujesz ważnych gości, warto zadbać o to, aby wszystko zostało zapięte na ostatni guzik. Dotyczy to również jedzenia i napojów, które będą serwowane na przerwach lub w trakcie uroczystości.
- Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie ku temu, aby na degustację postawić za każdym razem, gdy chcesz skorzystać z usług cateringowych. Nie tylko dlatego, by ocenić konkretną firmę, ale też żeby lepiej dostosować menu do potrzeb własnych, a także zaproszonych gości. Ułatwi Ci to podejmowanie decyzji. I nie ma znaczenia, jakiego rodzaju wydarzenie organizujesz.
Czy degustacja cateringowa to dobry pomysł?
Wiesz już, co to jest degustacja cateringowa i kiedy najczęściej klienci z niej korzystają. Czy jednak na pewno warto o niej pomyśleć? Odpowiedź jest jedna – tak! Ma ona mnóstwo zalet, obok których trudno przejść obojętnie.
W pierwszej kolejności należy wspomnieć o tym, że dzięki niej możesz uniknąć blamażu i wyrzucenia pieniędzy w błoto. Ryzyko popełnienia błędy zdecydowanie maleje, co już samo w sobie jest powodem, dlaczego taka opcja wydaje się atrakcyjna. Degustacja daje Ci pewność, że zamówione dania będą po prostu dobre, a ich wygląd okaże się więcej niż poprawny. Ma to ogromne znaczenie chociażby na weselu lub w trakcie naprawdę ważnych uroczystości, na których pojawią się Twoi klienci, kontrahenci bądź przyszli partnerzy handlowi.
Na koniec trzeba jeszcze podkreślić, że degustacja cateringowa to najlepszy sposób, by wybrać między dwiema, czy kilkoma firmami. Na własnej skórze przekonasz się, która z nich przygotowuje najlepsze dania i jak są one w stanie spełnić konkretne wymagania. Właśnie dlatego warto postawić na degustację cateringową.